Posjet predškolske djece Dječjeg vrtića „Lišnjak“ ugljenokopu u Tupljak

15. veljače 2021. | Novosti

U subotu 13.02.2021. predškolska djeca iz matičnog Dječjeg vrtića „Lišnjak“ Pićan i područnog Dječjeg vrtića „Lišnjak“ u Tupljaku posjetili su rudnik u Tupljaku – posljednji ugljenokop u Hrvatskoj koji je zatvoren 1999. godine.

Djeca su imala priliku vidjeti i proći onim istim putem kojem su prolazili i rudari od ulaska do garderobe, prostora s tuševima, prostora s kavezima za radnu odjeću koju su obilježavali pripadajućim brojevima (te način na koji su skladištili tu robu); imali su priliku vidjeti i prostor lamparne i čemu je služio taj prostor, a upoznati su i s načinom prolaza do samog okna s liftom gdje su se rudari ukrcavali i spuštali pod zemlju.

Demonstrirano im je kako je izgledao jedan rudar, od odjeće do opreme koju je imao, a uz slikoviti prikaz i objašnjeno što je bio zadatak i kakvo je to bilo radno mjesto jednog rudara.

Spoznali su i kako ugljen izgleda, kako se dopremao iz jame, na koji način su bilježili koliko vagona ugljena dnevno izlazi iz jame, put i način na koji se dalje transportirao taj ugljen i za što se sve koristio. Upoznati su i načinom komunikacije tj. zvučnim signalima kojima su se sporazumijevali kada bi trebalo dizati i spuštati rudare i vagone, odnosno prema broju i načinu udaraca signalizirali su za neku drugu radnju ili događaj.

Uz ugodno gostoprimstvo obitelji Gržinić, djeci je na zanimljiv način približen i demonstriran život rudara i zanimanja koje kao takvo danas više ne postoji, a uvelike je obilježilo živote njihovih noni i nonića, njihovih predaka i općenito područje Tupljaka, Pićna i okolice.