„PAMETNE GLAVICE JEDU RIBICE“

02. travnja 2023. | Projekti

„PAMETNE GLAVICE JEDU RIBICE“ – Povećanje potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama u Dječjem vrtiću „Lišnjak“

Projekt Dječjeg vrtića „Lišnjak“ u okviru mjere 5.2.1. „Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz LRSR 2014.-2020. FLAG-a Alba“

Dugoročna svrha projekta „Pametne glavice jedu ribice“ – Povećanje potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama u Dječjem vrtiću „Lišnjak“ je da se obogati kvaliteta obroka u dječjem vrtiću dodatnim i kvalitetnijim ribljim obrocima. Plan je kroz adaptaciju kuhinje i nabavu profesionalne pećnice za pripremu ribe, nabavu potrebnih termos posuda za prijevoz i posluživanje ribljih proizvoda u matičnom i područnom vrtiću te nabavu zdjela za posluživanje ribljih obroka, unaprijediti kvalitetu prehrane djece od najranije dobi. Osim toga, edukativnim i promidžbenim aktivnostima s navedenom svrhom upoznati će se roditelji  djece, djelatnici Vrtića i ostala javnost. Provođenjem projekta u ustanovi kao što je dječji vrtić, od malih nogu se stvara navika konzumacije ribe i morskih plodova, te se ona prenosi i u jelovnike i domove lokalnog stanovništva, što dugoročno dodatno jača svijest pojedinaca, povećava njihovu konzumaciju i potrošnju, kao i nabavu od lokalnih ribara.

Ciljevi projekta: 1. povećanje konzumacije ribe u ustanovi na minimalno 5 obroka mjesečno, i 2. osvještavanje javnosti (djece, roditelja, odgojitelja, kuhinjsko osoblje i ostale) o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama održavanjem edukativnih radionica te promidžbenim materijalima i aktivnostima. Očekuje se da će ciljevi doprinijeti i ostvarenju cilja LRSR jer će se informiranjem javnosti pridonijeti jačanju svijesti građana o važnosti ribarstva, povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama u prehrani, kako u dječjem vrtiću tako i u domovima lokalnog stanovništva.

Ukupna vrijednost projekta je 117.075,00 kuna, a provodi se u sklopu Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz LRSR 2014.-2020. FLAG-a.