Bundeva i Bubamarci

08. studenoga 2021. | Aktivnosti, Novosti

Bundeve raznih oblika, veličina i boja koje smo sakupili uz pomoć roditelja i djece poslužile su nam kao poticaj za razne aktivnosti koje smo sproveli.

U istraživačkim aktivnostima u centru bundeva saznali smo kakvog je bundeva mirisa, teksture, veličine, težine, boje, okusa. Uključujući pritom sva osjetila, a svoje nove spoznaje dokumentirali smo kroz crteže, slike i plakate. Koštice smo iskoristili za likovno izražavanje.

Odlučili smo istražiti bundeve iznutra, djeca su uživala u čišćenju, odvajanju sjemenke od mesa koje smo kasnije stavili na sušenje. Kušali smo bučine sjemenke, tostirali kruh kojeg su djeca umakala u bučino ulje i isprobavala. Sami smo napravili juhu od bundeve gdje su djeca posebno uživala i upoznala možda neke nove okuse i teksture hrane.

U suradnji sa kuhinjom pribavili smo namirnice koje su nam bile potrebne za kuhanje juhe od bundeve ( krumpir, sol, mrkva, luk, bijeli luk, povrtna kocka). Djeca su samostalno čistila koru s povrća, sjeckala povrće, odlagala u posude.

Čitali smo edukativnu i zabavnu slikovnicu „ Juha od bundeve“.  Te zajedno pogledali kazališnu predstavu lutaka Zadar – Juha od bundeve

Priča je o troje šumskih prijatelja koji usprkos svojim različitostima zajedno žive i surađuju. Slušajući ovu priču djeca mogu naučiti koja su to poželjna ponašanja i zašto je važno misliti na druge i biti empatičan. Kroz priču spoznajemo važnost njegovanja prijateljstva koje pobjeđuje sve nesuglasice.