Brinem o svom okolišu

03. kolovoza 2021. | Aktivnosti

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Tijekom godine, skupine „Bubamarci“, „Pčelice“ i „Medvjedići“, kroz različite aktivnosti i godišnja doba te prateći interese djece brinuli su o svom okolišu i pridonosili njegovom očuvanju (sadnja cvijeća, hranjenje ptica stanarica, sadnja biljaka i začinskog bilja te briga o njemu, razvrstavanje otpada, recikliranje…).

Lokalna akcijska grupa Sjeverne Istre (LAG) je Vrtiću donirala dvije vrtne gredice sa svim potrebnim materijalom (zemlju ,kantice, lopatice, zaljevače kao i biljke za sadnju) te na taj način omogućila djeci još aktivniju, doživljajno i spoznajno bogatiju provedbu aktivnosti na vanjskom prostoru.

U realizaciju pojedinih aktivnosti rado su se odazvali i uključili i roditelji koji su zajedno sa svojom djecom donosila od kuće cvijeće, povrće i začinsko bilje. Djeca su sadila i stjecala naviku brige o biljkama te razvijali pozitivne odnose i stavove prema prirodi.

Kroz provedene aktivnosti imali su priliku steći nove spoznaje i znanja te aktivno sudjelovati, istraživati prirodu i okoliš, biljke i životinje,  te navike ljudi i njihove mogućnosti i brigu za okoliš u kojem živimo. Također, djeca su imala priliku spoznati i osvijestiti koje sve opasnosti i posljedice prijete onečišćenjem zraka, vode i okoliša te kojim postupcima svaki čovjek može doprinijeti očuvanju vode, šume, zemlje i zraka.

Galerija aktivnosti:

VODA

Provođenje brojnih aktivnosti vezane uz spoznaje o svojstvima vode, njezinoj upotrebi, štednji, rasprostranjenosti, vrijednosti i važnosti vode:

ŠTO DJECA (iz skupine „Bubamarci“) MISLE O VODI:

 • *Ema B.:
  „Vodu  trebamo  čuvati  da  je ne trošimo i ne puštamo da teče.“
 • *Eva B.:
  „Voda teče u tunelima, potoku ,moru i jezerima.“
 • *Laura M. :
  „Čuvati je možemo ako je malo koristimo.“
 • *Frane L.:
  „Voda je tekuća možeš se osvježiti, u vodi se možeš kupati.“