Istraživanje bundeve u “Medvjedićima”

01. prosinca 2022. | Aktivnosti, Novosti

Početkom jeseni donosili smo bundeve u skupinu. Kod djece se odmah rodio interes za istraživanje bundeve putem svih osjetila kroz niz različitih vrsta aktivnosti.

Prva nam je aktivnost bila istraživanje bundeve iznutra. Jedan dio djece uživao je u čišćenju bundeve, dok su drugi stajali sa strane i samo promatrali. Djeca koja su čistila bundevu zaključila su da je bundeva iznutra hladna i ljepljiva te da su koštice jako skliske i tvrde. Nakon što su djeca sortirala koštice i “meso”, koštice su oprali u toploj vodi i stavili ih sušiti. Kada su se koštice dovoljno osušile započeli smo likovne aktivnosti bojanja koštica temperom. Djeca su kroz tu aktivnost razvijali koncentraciju, finu motoriku, koordinaciju oko-ruka. Kada se je boja osušila djeca su te koštice ljepili na hamer papir.  Djeci je bilo vrlo zahtjevno, ali su bili veoma zadovoljni i ponosni kada su stigli s aktivnosti do kraja. Kolaž papir su također  ljepili na aplikaciju bundeve.

Kod djece razvijali smo i pozitivan stav prema bundevi kao zdravoj namirnici kroz kuhanje juhe. Djeca su čistila i  rezala bundevu nožićem  na malene komade. Kroz tu aktivnost poticala se i promicala neizostavna higijena ruku i higijena prostora u kojem boravimo.

Kako bi obogatili glazbeni centar, od preostalih sjemenki izradili smo šuškalice.

Sve provedene aktivnosti s bundevom izazvale su pozitivne reakcije kod djece. Navele su ih na istraživanje, proširivanje znanja i spoznaje o bundevi.